Fotboll och Hockey- Sveriges två största sporter

Fotboll och hockey är tveklöst svenskarnas favoritsporter. Tillsammans drar sporterna miljontals i publik på arenorna i landet. Den svenska högsta ligan i fotboll är allsvenskan som spelas över sommarhalvåret. Högsta ligan i hockey heter SHL och spelas i huvudsak under vinterhalvåret.

Just för att sporterna sällan tidsmässigt kolliderar över kalenderåret så finns goda möjligheter för dig som entusiast att följa båda sporterna och ditt favoritlag i respektive sport. Några klubbar är nämligen representerade i både hockey och fotboll, och många städer är representerade i båda sporterna. Detta även om fotboll brukar anses vara en större sport i de södra delarna av landet och hockey i de norra delarna.

Skillnader mellan sporterna

Utöver den geografiska aspekten så finns det en del betydande skillnader mellan de båda sporterna. Vissa av skillnaderna är direkt uppenbara, så som att fotboll på högsta nivå spelas utomhus på gräs eller konstgräs och att hockey spelas inomhus på is. Hockeyn spelar betydligt fler matcher över en säsong än vad fotbollen gör. En hockeymatch håller på i 60 minuter effektiv tid plus eventuell förlängning och en fotbollsmatch är 90 minuter plus tilläggstid. Du som gillar sportens intensitet och tävlingsnerv kan nog finna en charm i båda sporterna, även om det inte är helt ovanligt att man föredrar en av sporterna.

Hockeyutrustning

En vanlig skillnad mellan fotboll och hockey oavsett nivå är att hockey i egenskap av en mer fysisk sport med förhöjd skaderisk kräver mer utrustning. Det finns till exempel krav på hockeyhjälm, visir och tandskydd för vissa åldersgrupper. För fotbollsspelare finns det färre krav på material. Det är viktigt att ha rätt utrustning för att skydda dig själv men också för att kunna utföra sporten på bästa sätt. Det kan vara värt att till exempel skaffa dig nya hockeyhandskar av god kvalitet. Detta oavsett ålder och nivå för att kunna spela på din bästa nivå och samtidigt kunna känna dig trygg med din utrustning.